Snart hører konventionelle batterier fortiden til

Volvo S80

Volvo Car Group har udviklet et revolutionerende koncept til lette, energilagrende karrosserikomponenter. Konceptet er rettet mod elbiler og hybridbiler, og materialet, der består af kulfiber, nanobatterier og superkondensatorer, giver lettere energilagring og optager mindre plads i bilen, ligesom man får karrosserikomponenter, der er billigere og mere miljøvenlige.

Volvo er eneste bilproducent sammen med ni andre deltagere i et EU-støttet forskningsprojekt, hvis mål har været at finde en løsning på, hvordan man kan mindske vægt og størrelse samt sænke prisen på batterier, der bruges i el- og hybridbiler. Forskningsprojektet har været i gang 3,5 år og har nu resulteret i to komponenter til en Volvo S80 eksperimentalbil.

Gennembruddet
Man fandt løsningen ved at kombinere kulfiber og polymerharpiks, hvorved der fremkommer et avanceret nanomateriale i kombination med strukturelle superkondensatorer. Det nye batteri omgives af kulfiber i en sandwichkonstruktion, som formes rundt om karrosseristrukturen, så det kan monteres forskellige steder i bilen, f.eks. i form af dørpaneler, bagagerumsklap og hjulkasser. På den måde spares selvsagt plads.

Først lagdeles og formes kulfiberlaminatet for derefter at blive hærdet i en ovn. Superkondensatorerne er integrerede i det yderste komponentlag. Materialet kan derefter anvendes til at oplade og lagre energi rundt om i bilen, hvor det erstatter eksisterende komponenter. Opladning og energitilførsel sker ved hjælp af genindvinding af bremseenergi eller ved, at bilen kobles til elnettet, hvorefter der overfører energi til elmotoren samtidig med, at materialet successivt aflades rundt om i bilen. Det har vist sig, at materialet ikke alene kan oplades hurtigere end almindelige batterier, men at det også er stærkt og smidigt.

Volvo har vurderet teknologien ved at skabe to komponenter til test og udvikling, nemlig en bagagerumsklap og et afdækningspanel til motorrummet, der er testet i Volvo S80. Bagagerumsklappen er en fungerende elektrisk energilagringskomponent, der har potentiale til at erstatte de standardbatterier, der bruges i dagens biler. Den er lettere end en almindelig bagagerumsklap og sparer både volumen og vægt.

Det nye afdækningspanel kan erstatte både tårnstiveren, som er den kraftige bjælke, der anvendes til at stabilisere bilen foran, og start-stop batteriet. Det giver over 50 procents vægtbesparelse og er stærkt nok til at levere energi til bilens 12 volt system. Det vurderes, at hvis man udskifter alle komponenter i en el-bil med det nye materiale, kan man opnå en vægtbesparelse på over 15 procent. Det er ikke alene omkostningseffektivt, men også gavnligt for miljøet. Volvo baner vejen El-biler spiller en vigtig rolle i Volvo’s fremtidige produktprogram, og den svenske virksomhed vil fortsat finde og udvikle innovative og avancerede tekniske løsninger til morgendagens biler.

Lukket for kommentarer

Indlæg navigation