Volvo forsker i sensorer til førergenkendelse

Volvo

Fremtidens biler bliver endnu mere sikre, hvis de er udstyret med et system, der kan genkende føreren og opdage, hvis vedkommende er træt eller uopmærksom; det viser teknologi, der registrerer lukkede øjne eller det, føreren ser på.

”På den måde kan man forlade sig lidt mere på sin bil vel vidende, at den hjælper, når der er brug for det,” forklarer Per Landfors, ingeniør hos Volvo Cars og projektleder for systemer til førersupport.

Ved at placere en sensor i instrumentpanelet til at opfange i hvilken retning, føreren kigger, hvor åbne hans/hendes øjne er, samt hovedets position og vinkel, er det muligt at udvikle sikkerhedssystemer, der opfanger førerens tilstand og justerer bilen derefter. Det betyder også, at selv om føreren er uopmærksom, forlader bilen ikke vognbanen eller kommer for tæt på en forankørende. Systemet kan endvidere vække en fører, der er ved at falde i søvn.

”Eftersom bilen kan registrere, om en fører er uopmærksom, kan sikkerhedssystemerne tilpasses mere effektivt. F.eks. kan bilens supportsystemer aktiveres senere, hvis føreren er fokuseret, og tidligere, hvis han/hun ikke er,” fortsætter Per Landfors.

Nogle af de allerede eksisterende Volvo-systemer, som kan indgå, er Lane Keeping Aid, Collision warning with full auto brake og Adaptive Cruise Control with Queue Assist.

Teknologien er baseret på en sensor, der sidder i instrumentpanelet foran føreren. Små LED-pærer retter et infrarødt lys mod føreren, som sensoren så holder øje med. Infrarødt lys er lige uden for de bølgelængder, menneskeøjet kan se, og det betyder, at personen bag rattet ikke opdager det.

Førersensorer åbner også for andre muligheder. Ved at overvåge øjets bevægelser kan bilen justere både interiør- og eksteriørlyset, så det følger den retning, føreren kigger. Bilen vil også kunne justere sædeindstillingen simpelthen ved at genkende den person, der sidder bag rattet.

”Det lader sig gøre ved, at sensoren måler mellem forskellige punkter på førerens ansigt for at kunne identificere personen. Samtidig er det dog vigtigt at påpege, at bilen ikke gemmer billeder, og der ikke tale om en direkte fører-overvågningsfunktion,” siger Per Landfors.

Teknologien er allerede installeret i testbiler. Volvo Cars forsker også sammen med partnere som svenske Chalmers University of Technology og Volvo AB i effektive metoder til at opdage træthed og uopmærksomhed.

Den analyse af førerens tilstand, der kendes som Driver State Estimation, og hvor sensorer spiller en vigtig rolle, er et område, der kan få stor betydning for selvkørende biler fremover. Bilen får brug for selv at kunne afgøre, om føreren er i stand til at overtage styringen, hvis betingelserne for autonom kørsel ikke længere er til stede. Det kan en førersensor hjælpe med til.

Denne teknologi er et af mange initiativer, der bringer Volvo Cars tættere til 2020 målet om, at ingen må blive dræbt eller komme alvorligt til skade i en ny Volvo.

Lukket for kommentarer

Indlæg navigation