Volvo’s præsenterer nye Drive-E drivliner

Volvo S80

Med de nye Drive-E drivliner viser Volvo, at antallet af cylindre ikke længere er vigtigt for ydelse og køreegenskaber. De første tre motorer i den firecylindrede, toliters Drive-E drivlinefamilie bliver introduceret til efteråret. Dieseludgaven er forsynet med en verdensnyhed, i-Art teknologi, og den kraftigste benzinudgave har en kombination af kompressor og turbolader, som er førende i klassen.

”Vi har skabt mindre, mere intelligente motorer, som har køreegenskaber, der er mere spændende end motorer med flere cylindre, og med en brændstoføkonomi, som kun firecylindrede motorer kan præstere. Tilføjes el-drift som plug-in hybrid teknologi, når vi tillige op på ydelser i V8-området,” siger Derek Crabb, Vice President Powertrain Engineering hos Volvo Cars.

Hele DRIVE-E motorprogrammet, som i udviklingsfasen gik under betegnelsen Volvo Engine Architecture (VEA), er baseret på to firecylindrede motorer; en common rail diesel og en benzin med direkte indsprøjtning. Disse to erstatter otte motoropbygninger på tre platforme. DRIVE-E diesel-motorerne går fra 120 hk til 230 hk. Benzinvarianterne starter ved 140 hk og går helt op til 300+ hk.

Forskellige niveauer af turboladning giver fleksibilitet nok til at dække hele programmet lige fra de mest brændstoføkonomiske til de højtydende varianter. For at dække alle kundekrav får visse motorer tilført ekstra ydelse ved hjælp af el-drift eller anden spydspidsteknologi.

Tre DRIVE-E motorer
I starten kan de nye Volvo S60, Volvo V60 og Volvo XC60 leveres med tre motorer fra den nye motorfamilie: benzinturboen T6 med 306 hk, T5 med 245 hk og turbodieselen D4 med 181 hk. En ny, ottetrins automatgearkasse bidrager positivt til køreegenskaberne og giver fremragende brændstoføkonomi. T5 og D4 kan også fås til de nye Volvo V70, Volvo XC70 og Volvo S80.

Volvo’s drivlineeksperter har udviklet motorerne internt i organisationen. De bliver bygget på Volvo’s højteknologiske motorfabrik i Skövde.

Ny ottetrins automatgearkasse
For at skabe de eftertragtede kontante, smidige og brændstoføkonomiske køreegenskaber, parres motorerne med enten en ny, ottetrins automatgearkasse eller en sekstrins manuel gearkasse, der er tunet til bedre brændstoføkonomi.

”Den sofistikerede Drive-E teknologi giver kunden høj ydelse, bedre brændstoføkonomi, væsentligt lavere udledninger og kraftfuld lyd. Vores firecylindrede motorer har højere ydelse end dagens sekscylindrede og lavere brændstofforbrug end vores nuværende firecylindrede generation,” fortsætter Derek Crabb. ”Hvis man sammenligner en firecylindret Drive-E motor med en sekscylindret motor, er den både meget lettere og mindre end den sekscylindrede med samme ydelse. Den brændstoføkonomiske besparelse er alt fra 10 til 30 procent afhængig af, hvilken motor man sammenligner med”.

Dieselmotorer med verdens første i-Art teknologi
Dieselmotorerne er forsynet med i-Art teknologi, der er en verdensnyhed. Ved hjælp af trykfeedback fra hver enkelt indsprøjtningsdyse i stedet for den traditionelle enkelte tryksensor i common rail gør i-Art det muligt løbende at overvåge og tilpasse brændstofindsprøjtningen pr. forbrænding i hver af de fire cylindre.

”At forøge trykket til hele 2.500 bar og samtidig supplere med i-Art teknologien kan beskrives som andet trin i dieselrevolutionen. Det er et gennembrud på linie med, da vi i 1976 opfandt lambda sonden til katalysatoren. Endnu en verdensnyhed fra Volvo Cars,” fastslår Derek Crabb.

Hver indsprøjtningsdyse har en lille computer foroven, som overvåger indsprøjtningstrykket. På basis af denne information sikrer det selvjusternede i-Art system, at den ideelle mængde brændstof indsprøjtes under hver forbrændingscyklus. Kombinationen af højere indsprøjtningstryk og i-Art teknologi giver kunden en motor med bedre brændstoføkonomi, væsentligt lavere udledninger, høj ydelse og en kraftfuld lyd.

Dieselmotorerne er endvidere optimerede med f.eks. avanceret biturbo, mindre friktion og en smart ventilløsning i kølesystemet, som giver hurtigere opvarmning ved koldstart.

Benzinmotor med kompressor og turbo
Ved at anvende kompressor for at forstærke den nederste del af momentkurven, føles benzinmotoren som en sugemotor. Den mekanisk forbundne kompressor går i gang omgående ved lave omdrejninger, mens turboladeren træder til, når airflowet opbygges.

Andre forbedringer på Drive-E benzinmotorerne er friktionsreducerende tiltag som kuglelejer på knastakslen, variable ventiltider med høj hastighed og intelligent varmestyring med en fuldautomatisk el-styret vandpumpe.

Forberedt til el-drift
Allerede fra starten er Drive-E motorerne forberedt til fremtidig el-drift. Nøglekomponenter som den integrerede starter generator kan let forbindes – og de firecylindrede motorers kompakte størrelse betyder, at en el-motor kan monteres foran eller bagi bilen. Batteripakken får sin plads midt i bilen.

Mindre uden at gå på kompromis
Volvo er overbevist om, at fokus på firecylindrede Drive-E drivliner er den rette vej at gå, når man ønsker at levere den eftertragtede blanding af ydelse, køreegenskaber og brændstoføkonomi.

”Ydelsen, man får fra en motor, har intet med dens størrelse at gøre; det handler om den gennemstrømmende luftmængde. Man kan sagtens gøre en motor mere effektiv, selv om man gør den mindre. Så hvis man kan få større luftflow gennem en mindre motor, får man samme ydelse, men højere effektivitet,” forklarer Derek Crabb, og konkluderer: ”Da jeg arbejdede med Formel 1 motorer, producerede vi 1,5 liter turbomotorer, der ydede over 900 hk. Og vores nye Volvo Drive-E motorer er faktisk allerede testet på en racerbane. Den motor, vi anvendte i Volvos WTCC bil i 2011, var en Drive-E prototype, og i sidste løb satte vi ny banerekord”.

Lukket for kommentarer

Indlæg navigation